Proelium[PL] Strona G³ówna
Portal  Szukaj  U¿ytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Nastêpny temat
Książka
Autor Wiadomo¶æ
Camper 

Wys³any: 2011-08-05, 01:16   

Odradzam pisania książki opartej o coś. Chcesz napisać coś niezłego nie bierz niczego wprost, wzoruj się, ale zamiast stylizować sie na SH po prostu napisz kawałek dobrego horroru. Z tych wstępnych informacji wygląda, że chcesz się opierać na kilku bardzo wytartych schematach, poszukałbym czegoś nowego.

"i tu niestety jest zamazana dalsza część zdania, powyrywane kilka stron i dopisanie zdanie jakby ludzką krwią" unikaj takich sformułowań. Lepiej napisać:
(cytat z pamiętnika) - dalsza cześć zdania była zamazana, brakowało kilku kartek - (...)

"Zastałem tylko zabite deskami okno" okno trudno zastać w pomieszczeniu, szczególnie dziwnie to brzmi kiedy dalej opisujesz wyposażenie pokoju, gdyby pokój był pusty taka formułka miałaby jeszcze jakiś sens.

"napotkałem dziwny płacz" trochę j.w. dzięków się nie napotyka.

"Po prawej stronie pokoju leżała stara metalowa szafeczka z drzwiczkami" czy ma znaczenie że było to po prawej stronie pokoju? Lepiej powiedzieć że pod ścianą leżała. Czytelnik wie że bohater jest w pokoju.

Ogólniej, postaraj się unikać kombinowania ze słownictwem (chyba że silisz się na stylizację, tylko wtedy musisz ją dokładnie przemyśleć), przekombinowanie, kiedy rozmijasz się ze znaczeniem słowa prowadzi do grafomaństwa. Podobnie jak zbyt dokładne opisy, jeżeli coś nie jest ważne, opisz to pobieżnie żeby oddać klimat. Czytelnik nie musi zobaczyć tego pomieszczenia dokładnie tak jak ty, ważne żeby zostawić mu miejsce na własną wizję, a jednocześnie dać mu wystarczająco wiele informacji żeby się nie pogubił (i w przestrzeni jak i w akcji).

Pomyśl czy nie porywasz się trochę z motyką na słońce. Może zamiast brać się za pisanie książki zacznij od prostszej formy - napisz 2-3 opowiadania, na nich poćwicz. Będziesz miał okazję poeksperymentować z formą, czy pisać w pierwszej czy w trzeciej osobie, wprowadzać narratora czy też nie i wiele innych.
Mówię to trochę z doświadczenia, 3 opowiadania mam na koncie i wiem ile się z tym męczyłem. Pisanie książki już sobie odpuściłem.

id:966 

Wys³any: 2011-08-05, 08:48   

Moim zdaniem, abstrahując od merytorycznych uwag w postach powyżej, nie powinieneś zbyt szybko dawać swoich prac pod ocenę innych osób. Jeśli już to faktycznie w formie opowiadania, ale nie wklejaj cytatów, bo wypacza to obraz całości, daj całość jako załącznik np. Druga rzecz: poddając swoją pracę ocenie innych, przekonasz się szybko, że każdy będzie miał inną wizję, inne uwagi i zastanowić się musisz, czy każdemu ma się podobać co napiszesz, czy nie, czy chcesz się dopasować do każdego, czy znaleźć swój styl. Lepiej jest iść własną drogą, szlifować powolutku warsztat, nie przejmować się, że innym może się nie podobać i robić swoje. Z czasem nabierzesz wprawy i będzie znacznie lepiej. Pamiętam, jak kiedyś jakiś fan spytał S.Kinga "jak Pan to robi, że tak dobrze pisze", King mu odpowiedział, odpowiedź jest jedna: pisać, pisać i jeszcze raz pisać. Powodzenia :)

Wys³any: 2012-05-07, 14:26   

Siemuch, jak idzie z książką?

Wódz naczelny 

Wys³any: 2012-05-07, 15:11   

przepił notatki xD

Hardstyle !!! :D 

Wys³any: 2012-05-07, 18:00   

Na razie prace zawiesiłem, ostatnio nie ukrywam nie mam czasu na cokolwiek,zastanawiam się czy jest sens pisać cokolwiek. Spotkałem całkiem niedawno kolegę z którym chodziłem do jednej szkoły i gadałem z nim na temat właśnie wydania książki itp., a że jako on sam też napisał książkę o jakichś tam magach czy co, wytłumaczył mi tak na oko co gdzie jak i za ile, niestety muszę stwierdzić , że z jego wypowiedzi wyszło tyle, iż gdybym chciał właśnie wydać książkę, musiałbym duuuużo przejść, włożyć w to trochę monety, a na chwilę obecną z kapuchą ciężko... Pomysły rodzą się w mej głowie co krok, ale nie czuje jeszcze się gotowy na to aby przelać to na papier. Czas pokaże, nie mówię że całkowicie sobie odpuszczam, po prostu teraz tego nie ogarnę, zajmę się tym najprędzej na jesień. :)

Wys³any: 2012-11-22, 22:15   

I jak tam Siemuch? Kolejne 6 miesięcy minęło, jakieś postępy? :)

Hardstyle !!! :D 

Wys³any: 2012-11-22, 22:56   

Teraz miłość mnie dopadła, nie mam czasu sry xD

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum