Wys³any: 2013-05-17, 21:41 Jak można stracić (dowolne) konto
Postanowiłem przybliżyć sposób, w jaki sposób dochodzi do przejęcia dowolnego konta nie tylko w CF'ie.
Atak
Po pierwsze potrzebny jest wabik, w przypadku gier może nim być modyfikacja gry która ma ją ulepszyć bądź też oszukać innych (cheaty). Niekiedy może to być dokument DOC / XLS / PDF, w których ukryty jest trojan.
Cheat'y
Nie każdy jest w stanie napisać program, którym mógłby zainteresować, musi po pierwsze działać, i robić to na tyle dobrze, aby lamer był z niego zadowolony. Kolejnym problemem są programy zabezpieczające: X-Trap / VAC - je również należy oszukać. Niekiedy programy anty-wirusowe również są w stanie je rozpoznać, też należy mieć wiedzę, aby je oszukać.
[URL=http://pl.wikipedia.org/wiki/Koń_trojański_(informatyka)]Trojan[/URL]'y
Co tak naprawdę robi koń trojański? Omija zabezpieczenia systemu (Windows), wykorzystuje exploit'y i ukrywa się. Niejednokrotnie oszukuje zaawansowane technologie programów anty-wirusowych uszkadzając je, gdyż użytkownik musi być przekonany, że jest nadal chroniony. Najbardziej podatnym programem anty-wirusowym w mojej karierze to AVAST home.
Wirus'y
Kiedy system zostanie opanowany przez trojana, może zainstalować wirusa pobierając go z Internetu, niekiedy wiele różnych odmian, gdyż jakieś mogą zostać już rozpoznawane bądź usunięte z serwerów. Jego działanie jest najbardziej znane, gdyż stara się rozprowadzić na jak największej ilości komputerów.
Botnet
Czasem trojan może działać tak, aby instalować nie wirusy a rootkit'y, które zagnieżdżają się w systemie i ukrywają w uruchamianych procesach w menedżerze zadań (podmieniając biblioteki). Jak trafisz do bot-net'a, to Twój komputer staje się komputerem zombie bez Twojej wiedzy będzie wykonywał polecenia z centrum zarządzania (C&C), możesz wziąć udział w ataku DDoS, albo wysyłać spam, który zalewa Internet.
Keylogger'y
Teraz to co z tego wszystkiego najlepsze, program może zbierać dane z Twojej klawiatury, robić zrzuty ekranu. Wiele programów pozwala na zapisanie haseł, niestety można je wyciągnąć (przeglądarki / klienci ftp). Następnie jest to wysyłane do Cracker'a, który może już z tym zrobić co zechce. Za pomocą FTP'a można zmodyfikować strony WWW do których jest ten dostęp (robi to automat), konta do gier można sprzedać na jakiejś aukcji Internetowej.
Haker
..."Określanie crackerów mianem hakerów jest bardzo źle widziane w środowisku, gdyż etyka hakerska sprzeciwia się cyberprzestępczości."... wycinek z wiki
Mam nadzieję, że przybliżyłem Wam odrobinę jak to działa i nie będziecie więcej nazywać lamerów haker'ami, bo nimi nie są, jeśli umieją uruchomić tylko cheat'a, który może dodatkowo sam się reklamować (pisząc za użytkownika) ale on o tym nawet nie wie.
Jeśli ktoś chce poszerzyć swoją wiedzę, zapraszam do lektury:
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum